למה חוק חינוך חובה קיים?

חוק לימוד חובה, התש"ט 1949 קובע כי כל הילדים בישראל בטווח הגילים 3 עד 21 זכאים לחינוך חינם. במאמר זה נפרט מעט על מדוע חוק זה קיים, מה משמעותו ומה השלכותיו בטווח הארוך. אז אם גם אתכם זה מעניין, גללו מטה והמשיכו לקרוא. 

קצת היסטוריה

אחד החוקים הראשונים שהמדינה חוקקה הוא חוק לימוד חובה, התש"ט 1949, היום נקרא גם חוק חינוך חובה, על פיו כל ילד זכאי לחינוך במוסד לימודי מוכר, וחייב בו. החוק עבר מיני גלגולים לאורך השנים אך בסיסו הוא אותו בסיס. בתחילה, דובר על ילדים מכיתה א עד ח, ומאוחר יותר הורחב החוק עד לסיום התיכון. בשנים האחרונות, בשל אורח החיים העמוס שלנו, החוק הורחב ומדובר על ילדים מגיל 3.

משמעות החוק

משמעות החוק היא שכל הילדים בין הגילים 3 עד 21 זכאים לחינוך חינם מטעם המדינה. בנוסף, החוק אוסר על מוסד חינוכי לסלק תלמיד מבלי לדאוג לו לחלופה הוגנת. וכמו שהוא זכות, החוק מהווה גם חובה. חוק חינוך חובה הוא חוק המחייב כל הורה לשלוח את ילדיו למוסד לימודי מוכר, ולא, הוא עלול לעמוד לדין או לשלם קנס כספי. ישנם מקרים היוצאים מן הכלל, כמו אי הגעה ללימודים מפאת מצב בריאותי או בחירה בחינוך ביתי, אך אלה מועטים.

בבסיס החוק עומדת הסבירה כי מגיעה הזדמנות שווה לחינוך לכל ילדי ישראל, ללא אפליה. בימים בהם נבערות הייתה מצויה בשפע, חשבו מנהיגי המדינה ובראשם דוד בן גוריון, כי השכלה מינימלית אינה דבר של מה בכך. בנוסף, עמד בראש החקיקה הרצון להשליט מערכת חינוך אחידה תחתיה יחונך דור העתיד בראי התקופה. כיום קיימים מבחר זרמים שבהם ניתן ללמוד בחסות המדינה, כגון החינוך הממלכתי, שהוא הראשי שבהם, החינוך הממלכתי-דתי, החינוך החרדי, החינוך הדמוקרטי ועוד.

תפקיד מערכת החינוך

בראש מערכת החינוך נמצא שר החינוך אשר בונה תוכנית לימודים אחידה אך מותאמת לכל שכבות האוכלוסייה ולכל זרמי החינוך. לכל אחד מהזרמים ישנן תקנות הקובעות את הלך המקום, ויחד עם יועציו יוצר השר תוכנית לימודים ברוח המתאימה להם. מעבר להשכלה בסיסית במקצועות הליבה – חשבון, שפה עברית ואנגלית – מערכת החינוך מספקת לתלמידים ידע נרחב על חגי ישראל והמסורת, תרבויות שונות בעבר ובהווה ונגיעה במקצועות הריאליים. לכל אלה חשיבות מכרעת בעתיד הילד, ובאופן כוללני, בעתיד המדינה. הרי ידוע שהשקעה בחינוך בשנים המוקדמות של אדם תורמת לעתידו באופן שבו יהיה בו הרצון להגיע להישגים גבוהים. ונראה כי חקיקת החוק משתלמת היא –  ישראל היא אחת המדינות המובילות בתחום ההייטק.

לסיכום

חוק חינוך חובה מאפשר השכלה מינימלית שווה לכל אזרחי ישראל בין הגילים 3 עד 21. בבסיס החוק עומדת חשיבות החינוך לטווח הארוך וצמצום נבערות. כמו כן, אינטרס המדינה הוא לחנך את דורות העתיד באופן שיעלה בקנה אחד עם הערכים של הממשלה העומדת בראשות המדינה. תחת חוק זה נמצאת התחייבות המדינה והתחייבות ההורים להעניק לצעירים השכלה ראויה. חשיבות החוק היא אף בפן המדיני עתידי, כלומר, השקעה בעתיד הילדים שלנו היא השקעה בעתיד המדינה. לא סתם קצב התפתחות המדינה הוא בין הגבוהים בעולם. בתוך קצת יותר מ-70 שנה הפכה המגינה למעצמת הייטק. 

נגישות