אם גם אתם מנהלים עמותה או ארגון כלשהו ללא מטרות רווח בישראל, אחד האתגרים הכי גדולים העומדים בפניכם הוא כל הנושא של גיוס כספים לפעילות השוטפת של העמותה. כספים כאלו ניתן לגייס ממספר מקורות שונים, כשאחד המקורות הטובים ביותר לגיוס הוא הקרנות הפילנתרופיות. עם זאת, חשוב להבין קודם כל מה זה בכלל אומר, מהן אותן הקרנות ומי יכול לקבל מהן מימון. הנה כל מה שחשוב ומעניין לדעת בנושא.
מהן קרנות פילנתרופיות?
קרן פילנתרופית היא כלי פיננסי שנוצר על ידי פילנתרופ או קבוצת נדבנים כדי לתמוך במטרות ויוזמות של צדקה ורווחה. הקרנות עוסקות בגיוס כספים מתורמים החולקים עניין או מטרה פילנתרופית משותפת ולאחר מכן מציע סיוע כספי – מתן מענקים, תרומות או השקעות לארגוני צדקה שונים, פרויקטים מיוחדים ואפילו אנשים נזקקים יחידים. קרנות פילנתרופיות לוקחות תפקיד חיוני וחשוב בטיפול בבעיות חברתיות, בקידום רווחה חברתית וביצירת השפעה חיובית על קהילות ואנשים ברחבי העולם. הקרנות הן כאמור מקור הגיוס העיקרי של כספים לעמותות וארגונים כיום.
סוגי קרנות פילנתרופיות
את הקרנות הפילנתרופיות ניתן לחלק לשלושה סוגים עיקריים באופן כללי:
- קרנות תפעוליות המפעילות בעצמן פרויקטים שונים למען הקהילה.
- קרנות המחלקות מענקים ומשמשות כזרוע המממנת פרויקטים או חלק מהם ותומכות בחזות של עמותות מבלי להיות מעורבות בפרויקטים באופן פעיל.
- קרנות משולבות העוסקות שגם תורמות כספים לפרויקטים שונים וגם לוקחות חלק מלא או חלקי בתפעול של חלק מהם.
הקרנות הפילנתרופיות עוסקות בלא מעט תחומים שונים כמו חינוך, מתן שירותי בריאות, שירותים חברתיים, אומנות ותרבות, מדע וטכנולוגיה, ביצוע מחקרים רפואיים, שמירה על זכויות אדם ברחבי העולם, איכות הסביבה וקיימות, סיוע למוסדות דת, סיוע ותמיכה באוכלוסיות מוחלשות ועוד.
מי יכול לקבל מימון מקרנות פילנתרופיות?
הקרנות הפילנתרופיות רשאיות לעשות כראות עיניהן בהיבט של בחירת מקורות המימון, אבל מן הסתם לא יכולות להעניק כספים לכל אחד. הן לא יכולות לממן עסקים וארגונים שהמטרה שלהם היא עשיית רווח וזה הדבר הראשון שחשוב לזכור ולהבין.
הכספים שקרנות פילנתרופיות מחלקות יכולים ללכת למספר סוגי מוסדות אם ככה. הסוג הראשון הוא מלכ״רים – מוסדות ללא כוונות רווח העוסקים בפעילות למען הקהילה בארץ ובחו״ל. הסוג השני הוא בתי חולים ומוסדות רפואיים הנעזרים בכספים הללו על מנת לסבסד שירותים רפואיים למעוטי יכולת, לרכוש ציוד רפואי, להקים מחלקות חדשות או לממן מחקר רפואי חשוב. הגוף השלישי הוא חברות הפועלות בתחום ההתמחות של הקרן – למשל קרן לעידוד יצירה ישראלית העוזרת לסטודנטים לקולנוע לממן את הפרויקטים שלהם (כאן יש אכן גופים המייצרים רווח, אך הם יוצאים מן הכלל ויכולים לקבל מימון מהקרנות). לבסוף, הסוג הרביעי הוא רשויות מקומיות ומוסדות לאומיים שגם להם יכולות קרנות פילנתרופיות לתרום כספים.
איך אפשר לפנות לקרנות לקבלת מימון?
אז איך בעצם פונים אל הקרנות הפילנתרופיות? ובכן, יש מספר אפשרויות ודרכים שונות בהן ניתן לעשות זאת. בראש ובראשונה אפשר לפנות באופן עצמאי ולהגיש בקשה למימון, אבל צריך לזכור שאלו הם גופים המקבלים מאות ואלפי פניות מדי שנה ולא בטוח שנצליח להתבלט מעל האחרים. אפשרות נוספת היא להיעזר במומחי גיוס כספים לעמותות ולנצל פלטפורמות טכנולוגיות חכמות המאפשרות הגשת בקשה בצורה מסודרת ואלו הם צעדים שמגדילים את הסיכוי לקבל את המימון בסופו של דבר.
לסיכום
זכרו – הקרנות הפילנתרופיות הן מקור מימון חשוב, ואם גם אתם אחראים על גיוס כספים לעמותות, אתם בהחלט צריכים להכיר אותן ולדעת איך לפנות אליהן.