חשבו על סיטואציה שבה אתם צריכים לספר לילדיכם חדשות קשות. איך מתחילים? באילו מילים כדאי להשתמש? זו שיחה שאף הורה לא רוצה לנהל, אבל היא חלק בלתי נמנע מהחיים. כיצד תוכלו לעזור לילדיכם להבין ולהתמודד עם אובדן של אדם אהוב או של חיית מחמד אהובה? דמיינו את אותו רגע, וחשבו על ההדרכה והתמיכה שתזדקקו להן כדי להתמודד עם הסיטואציה. במאמר זה נספק לכם עצות מעשיות כיצד לספר לילדים על אובדן ולתמוך בהם במהלך האבל שלהם.
איך מספרים לילדים על אובדן?
כאשר מספרים לילד על אובדן של אדם אהוב או אפילו חיית מחמד אהובה, חשוב לגשת לשיחה בכנות ובפשטות. הינה כמה שלבים שינחו אתכם:
- בחרו את הזמן והמקום המתאימים: מצאו סביבה שקטה ונוחה שבה אתם וילדיכם תוכלו לדבר ללא הפרעות. ודאו שיש לכם מספיק זמן לענות על שאלותיהם ולספק נוחות.
- השתמשו בשפה ברורה ופשוטה: הימנעו משימוש בלשון נקייה או במונחים מעורפלים שעלולים לבלבל את ילדיכם. במקום זאת, השתמשו בשפה ישירה המתאימה לגילם ולרמתם ההתפתחותית.
- היו כנים ופתוחים: שתפו את העובדות הבסיסיות על מה שקרה בצורה עדינה ומתחשבת. ילדים צריכים להבין את המציאות של המצב כדי להתחיל בתהליך של התמודדות עם אובדן.
- עודדו שאלות: אפשרו לילדיכם לשאול שאלות ולהביע את רגשותיהם. ענו על שאלותיהם בכנות ככל האפשר, תוך התחשבות ברמת ההבנה שלהם.
- הציעו נחמה: תנו לילדיכם לדעת שזה בסדר להרגיש עצובים, כועסים או מבולבלים. ספקו הרבה חיבוקים ומילות הרגעה. אפשרו להם לדעת כי הרגשות שלהם הם נורמליים וכי אתם שם כדי לתמוך בהם.
התמודדות עם אובדן
תגובותיהם של ילדים לאובדן יכולות להשתנות במידה רבה עם הזמן. הינה כמה אסטרטגיות שיעזרו להם להתמודד עם אובדן:
- הקפידו על שגרה: שמירה על שגרת חיים נורמלית ככל האפשר יכולה לספק לילדיכם תחושת יציבות וביטחון בתקופה של תהפוכות.
- עודדו הבעת רגשות: צרו מרחב בטוח שבו ילדיכם יוכלו להביע את רגשותיהם באמצעות שיחה, ציור או פעילויות יצירתיות אחרות. תנו להם לדעת שכל הרגשות תקפים.
- שתפו את רגשותיכם: הראו לילדיכם שזה בסדר להתאבל על ידי שיתוף רגשות העצב שלכם. זה יכול לעזור להם להבין שהם לא לבד באבל שלהם.
- קראו ספרים על אובדן: קריאת ספרים המתאימים לגיל על אובדן יכולה לעזור לילדים להבין ולעבד את רגשותיהם. ישנם ספרים רבים זמינים העוסקים בנושא האובדן בצורה עדינה ומותאמת גיל.
- צרו טקסים וזיכרונות: עודדו את ילדיכם לזכור את יקיריהם או חיית המחמד שלהם על ידי יצירת טקסים או פרויקטים של זיכרון. זה יכול לכלול הכנת אלבום תמונות, שתילת עץ או הדלקת נר.
ייעוץ וסיוע של אנשי מקצוע
לפעמים, למרות מיטב מאמצינו, ילדים עשויים להתקשות להתמודד עם אובדן. במקרים כאלה, פנייה לייעוץ וסיוע של אנשי מקצוע יכולה להועיל. הינה כמה סיבות לשקול עזרה מקצועית:
- יועצי אבל ומטפלים: יועצי אבל ומטפלים בילדים יודעים איך מספרים לילד על אובדן של אדם קרוב והוכשרו לעזור לילדים להתמודד עם רגשותיהם ולפתח אסטרטגיות התמודדות בריאות. הם יכולים לספק מרחב בטוח עבור הילדים שלכם להביע את רגשותיהם ולעבד את האבל שלהם.
- קבוצות תמיכה: הצטרפות לקבוצת תמיכה למשפחות שחוו אובדן יכולה להעניק לילדיכם תחושה של קהילה והבנה. מפגש עם אחרים שעוברים חוויות דומות יכול להיות מנחם ומרגיע.
- שירותי תמיכה בית ספרית: בתי ספר רבים מציעים שירותי ייעוץ לתלמידים המתמודדים עם אובדן. יועצי בית הספר יכולים לספק תמיכה ומשאבים נוספים לילדיכם במהלך שעות הלימודים.
לסיכום
התמודדות עם אובדן היא אף פעם לא קלה, במיוחד כאשר היא כרוכה בהסבר הרעיון לילדים. על ידי התייחסות לנושא בכנות, בפתיחות ובהתחשבות, אנו יכולים לעזור לילדינו להבין ולהתמודד עם האבל שלהם. שמירה על שגרה, עידוד ביטוי רגשי ופנייה לסיוע מקצועי בעת הצורך הם צעדים חיוניים לתמיכה בילדינו בתקופה קשה זו. זכרו, התמודדות עם אובדן היא תהליך וחשוב להיות סבלניים ומבינים בזמן שילדיכם מעבדים את רגשותיהם.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.