מהי קרן התמורה של רשות החדשנות?

רשות החדשנות הוא גוף בולט מאוד בארץ, בכל הנוגע ליזמות וסיוע ליזמים. במסגרת פעילותה הרחבה, ישנו גם מה שנקרא "קרן תמורה". מה זה אומר? מה חשוב ליזמים לדעת על כך? ולמי שלא מכיר – מה היא רשות החדשנות עצמה? לפניכם הסבר קצר:

יזמות כאתגר מורכב

ניתן לראות יזם כאיש עסקים ויוזמה חדשנית כיוזמה עסקית לכל דבר. זה נכון, אבל התמונה מורכבת יותר. זאת, בין השאר מאחר שיזמות היא פעילות מורכבת למדי, אשר עשירה בסיכונים. למעשה, רוב חברות ההזנק נכשלות! זהו נתון ידוע, אשר רואים לאורך השנים ובכל רחבי העולם. אנו שומעים כמובן על ההצלחות – זה מה שבולט בחדשות ומעניין את הציבור במיוחד. אבל הדבר יוצר רושם מטעה מעט וחשוב לזכור, במיוחד אם אתם שוקלים להיות יזמים, שיש כאן סיכונים גדולים לכישלון. סיכונים אלה מצטמצמים באופן ניכר, אם מסתייעים בגופי עזר מקצועיים שונים. לכל גוף כזה יש את הכללים המיוחדים משלו. זה עשוי לכלול כללים שאולי יפתיעו אתכם, כגון תשלום תמלוגים, אבל מייד נסביר. הנקודה החשובה, היא שאם כבר יוצאים לדרך מיוחדת כמו יזמות עסקית, חשוב לעשות זאת בזהירות ובאופן מחושב מאוד. מי יסייע לכם בכך?

 

 

הכירו את רשות החדשנות

יזמים מקומיים רבים מכירים את רשות החדשנות, אשר שמה הרשמי הוא למעשה סוכנות החדשנות הישראלית. זהו גוף בולט מאוד בנוף היזמות המקומי, מאחר שהוא מספק סיוע מגוון, שהוא חיוני ביותר ליזמים. זאת, בין האשר לאור הסיכונים שציינו קודם. מדובר בגוף ממשלתי והרעיון מאחוריו, הוא לקדם את החדשנות בארץ בכדי לקדם את המשק הישראלי כולו. רשות החדשנות מסייעת ליזמים כאמור בדרכים רבות, כגון חממות טכנולוגיות ודרך "זירות" שונות – זירת ההזנק, זירת חברות בצמיחה, הזירה החברתית ציבורית ועוד. אך היא מסייעת גם עם מענקים. כך שהמדינה משקיעה דרך רשות החדשנות כסף רב בכל שנה, ביוזמות שהן בעלות סיכוי גבוה יחסית להצלחה ומייד נראה כיצד זה מתקשר לקרן התמורה.

אז מהי קרן התמורה של רשות החדשנות?

אם כך, רשות החדשנות משקיעה כסף רב בסיוע ליזמים. מהיכן זה מגיע? אחד המקורות החשובים למימון ההשקעה ביזמים, הם יזמים שקיבלו סיוע כזה מהרשות והצליחו מבחינה מסחרית. פעילות רשות החדשנות מוסדרת בין השאר על פי "חוק לעידוד מחקר, פיתוח וחדשנות טכנולוגית בתעשייה, התשמ"ד-1984” ("חוק המו"פ"). חוק זה, קובע בין השאר שיזמים אשר הצליחו באמצעות השקעה כספית כזו של המדינה ביוזמה שלהם, חייבים להחזיר למדינה תמלוגים. תמורה זו בדמות תמלוגים, מוחזרת אל רשות החדשנות עצמה והגוף ברשות שמנהל זאת הוא "קרן התמורה". הכספים שמתקבלים כך משמשים להמשך השקעה מצד הרשות, ביוזמות אחרות. נושא ההחזרים לרשות מורכב למדי ובאתר הרשות תמצאו על כך מידע מרחיב ומפורט. פרטים אלה, משמעותיים כמובן לכל מי שמתכנן מהלך של יזמות טכנולוגית. זאת, מאחר שמעוניינים בסופו של דבר להיות רווחיים. כלומר, הרעיון הטכנולוגי שבבסיס היוזמה צריך להיות מפותח ובר מימוש. אך לאחר מכן, אתגר נוסף הוא לבנות סביבו עסק מצליח וזה אומר עסק שמפיק רווחים. מרווחים אלה ירדו תמלוגים לרשות וחיוני לקחת זאת בחשבון.

לסיכום

אין צורך להתייאש בגלל העובדה שהזכרנו, לגבי היקף כישלונות היזמים. מי שיזם ברוחו, אכן לא ייתן לזה להפריע לו. אך בכל מקרה, בכדי להצליח חייבים לשקול היטב ולהבין, את היבטי הסיכון ואת הנושא הכספי. שני אלה מתחברים, סביב הסיוע מרשות החדשנות ונושא התמלוגים שיש לשלם לה.

נגישות