צילום המחשה: shutterstock

בוא האביב וכמובן יום העצמאות מוציאים אותנו מהבתים לחיק הטבע ומובילים אותנו לעסוק בספורט הלאומי: צליית בשר על המנגל. אפשר לקרוא לזה בשם המפונפן ברביקיו או דווקא בשם העממי "על האש", כך או כך מדובר בפעילות מהנה המשלבת את כל מה שכיף: אוכל, אנשים, חופש וטבע. כדי לדייק את החוויה, ליקטנו עבורכם טיפים למנגל משובח.

הכנה מראש: ואנחנו מתכוונים למרינדה לבשר. אתם בטח תוהים איך לאחרים יורד מהגריל בשר עסיסי ואילו לכם יוצא בשר יבשושי? הסוד טמון במרינדה, או בעברית צחה – משרה. חשוב להשרות בשר כמו פרגיות, כנפיים, שוקיים, צלעות ואף סטייקים לפחות 24 שעות לפני הצלייה במשרה מעניין שיעניק לבשר טעם, רוך ועסיסיות. את פעולת הריכוך יעשו טוב רכז רימונים, יין, בירה (שחורה או לבנה) או מעט חומץ (רגיל, בן יין או תפוחים). לנוזל הוסיפו תבלינים כמו שום, פפריקה, כמון, קינמון, עשבי תבלין, ודבש או סילאן אם אתם מעדיפים בשר מתקתק. דווקא שמן לא כדאי לשלב במרינדה, השמן יטפטף על הגחלים בעת הצלייה ויגרום לבשר להישרף מהר מבחוץ, גם אם הוא עדיין לא מוכן מבפנים.

שלא ישעמם בפה: מרינדה זה נחמד, אבל אתם לא רוצים שלכל הבשרים יהיה אותו טעם. לכן זה דורש טיפה יותר עבודה, אבל זה שווה כל ביס – רכשו חבילה של חמש תבניות אלומיניום חזקות במיוחד בגודל בינוני, והכינו בכל תבנית משרה אחר. אפשר לחלק את הבשרים בין כל התבניות או לשדך כל סוג של בשר לסוג של משרה. רעיונות למרינדה שתגרום ללקק את האצבעות? בבקשה: חובבי הז'אנר האסייתי מוזמנים להשרות נתחי פרגית, שוקיים, כרעיים או כנפיים בתערובת של סויה, רוטב צ'ילי מתוק, שום ומעט דבש; חובבי הטעם הבשרי מוזמנים להשרות צלעות או נתח בקר אחר ביין לבן יבש, תבלינים יבשים כמו פטרוזיליה וכוסברה, שום, כמון, מלח ופלפל.

לנייד בשר באופן קומפקטי: אחרי שהנתחים שלכם בילו יממה בתוך מרינדה וכדי להעביר אותם לפיקניק בדרך בטוחה בלי נזילות ובמינימום מקום בצידנית העמוסה, העבירו כל סוג של בשר – אחרי שאתם סוחטים היטב את הנוזלים המיותרים – לשקיות ריצ'רץ' רב שימושיות עם סגירה הרמטית. הניחו את השקיות זו על גבי זו בצידנית עם קרחונים וסעו לשלום לפיקניק. הבשר יגיע בשלום ליעדו.

עשבי תבלין: הוסיפו רוזמרין, תימין ואפילו מרווה לגחלים עצמם. הם גם יעניקו ארומה לבשר וגם ירחיקו יתושים וזבובים מטרידים.

פשטידות ומאפים גם על האש: לא כולם אוהבים ואוכלים בשר, וגם מי שכן בענייני בשר, אוהב לגוון עם סלטים ומאפים. אבל לאכול פשטידה קרה זה ממש לא להיט. בקלות וביצירתיות אפשר לחמם כל דבר על הגחלים הלוחשות, ממש ליד הבשר. מניחים פשטידה שלמה או חתוכה במגשית אלומיניום וכסו עם רדיד אלומיניום להגברת אפקט החימום.

דג על האש: גם דגים כמו סלמון, דניס, אמנון, בס, בורי, מוסר ואחרים אפשר וכדאי לצלות על האש. הם בריאים, טעימים ומגוונים. כדי שהם לא יתפרקו או יישרפו, מניחים נתחים של דג (או דג שלם!) בתוך רדיד אלומיניום עבה במיוחד, בעובי של 20 מיקרון.

עוטפים היטב וצולים 8-6 דקות מכל צד. אם מדובר בנתחי פילה קטנים מספיק ממש כמה דקות מכל צד ויש לכם מנת דג עסיסית בטעם של גריל. סחטו לימון מעל והגישו – המחמאות כבר בדרך.

לשפד בסטייל: כדי שיהיה נוח לאכול, שפדו כמה שיותר מאכלים. אפשר לשלב על אותו שיפוד בשר וירקות או להפריד ביניהם לטובת הצמחונים והטבעונים. אפשר לשפד אפילו קבבים ונקניקיות. נקניקיה אפשר לחתוך בסיבוב כך שבעת הצלייה היא תיפתח מעט והילדים יקבלו נקניקיות מסובבות על שיפוד. ילדים ישמחו אם תשפדו קלחי תירס ותצלו להם אותם קלות על האש. ואיך למנוע מהשיפוד להישרף? דואגים לטבול את שיפודי העץ במים כשעה לפני הצלייה.

שקשק את הסלט: להגיש בפיקניק סלט עייף שוחה במיצים של עצמו זה לא ממש אטרקטיבי. לחתוך סלט בשטח זה גם לא תענוג גדול. אפשר לבחור בטיפ מנצח באמצע – לחתוך בבית כל ירק בנפרד, לאכסן בתוך שקיות ריצ'רץ' רב שימושיות, ובשטח רק לערבב הכול יחד (גם כן בשקית ריצ'רץ', בשיטת השקשוק) עם הרוטב. נשאר רק להעביר לקערה גדולה ולהגיש סלט טרי ורענן.

סטייל טבעי: אין סיבה שהפיקניק שלכם לא ייראה מושקע כמו מסיבת ברביקיו מעוצבת. ואנחנו לא מדברים על מחוות גדולות, אלא על טאצ'ים קטנים שעושים את ההבדל. קחו למשל מפה מעוצבת בצבעים משמחים, שגם עמידה למים ולשמן, ופרשו אותה על שולחן בפארק או ביער.

הניחו על האש לכמה דקות ויש לכם מאפה חם (ובאותו אופן פסטה, אורז, פתיתים וכך הלאה). עדיף להניח במגשית כפולה למניעת אש חזקה מדי ולפיזור חום אחיד.

עוגת שוקולד חמה בשטח: תופתעו לשמוע שגם עוגת שוקולד עסיסית נוטפת גנאש אפשר לחמם בפיקניק לפני ההגשה. הכינו מראש עוגה אחת גדולה בתבנית אלומיניום עגולה או מלבנית חזקה, סגרו את התבנית עם רדיד אלומיניום וחממו על האש אחרי שהגחלים איבדו מעוצמתם והם בשלבי דעיכה. אם בחרתם במאפינס אישיים, עדיין תוכלו לחמם אותם בתוך תבנית ריקה שתביאו לשם כך מהבית או על גבי רדיד אלומיניום. היזהרו שהנייר לא יבוא במגע ישיר עם האש.

בננה שוקולדית: קינוח אהוב אחר שקל מאוד להכין בשטח הוא בננה ממולאת בשוקולד חם. מניחים על גבי רשת הצלייה רדיד אלומיניום עבה, לוקחים אשכול בננות, חורצים בכל בננה פתח לאורכה, מכניסים כמה קוביות שוקולד (עדיף מריר) ומשאירים לכמה דקות של צלייה. השוקולד יימס בתוך הבננה תוך חמש דקות בערך, ותוכלו להגיש קינוח טעים במינימום מאמץ. רק לקחת כפית ולאכול את פנים הבננה השוקולדית. אל תשכחו מפיות! 

לא להשאיר עקבות בשטח: ביליתם? אכלם? נהנתם? יופי. אף אחד לא צריך לראות שאריות מהחגיגה שלכם. הצטיידו בשקיות זבל חזקות וגדולות עם שרוך נוח לקשירה שיעזרו לכם להעלים את השאריות מהטבע ולחזור עם חיוך הביתה.